Tijdlijn

Op deze tijdlijn zie je hoe Sociaal Centrum Eijsden zich door de jaren heen heeft ontwikkeld. Je ontdekt hoe het idee is ontstaan, welke stappen we daarna hebben gezet en hoe het pand is geworden zoals het nu is.

Ben je benieuwd naar de laatste ontwikkelingen van Sociaal Centrum Eijsden? Neem dan eens een kijkje in ons nieuwsoverzicht.

 

2023

 

2020

Tijdlijn - Bronk

Juni 2020

Bronk

Jammer genoeg gaat Bronk dit jaar niet door, maar we laten ons er niet van onthouden voor het eerst onze vlag mét kroetwusj uit te hangen!

Tijdlijn - Bedankje

Mei 2020

Bedankje

Het was een zware bevalling, maar uiteindelijk is er de prachtige geboorte van Sociaal Centrum Eijsden! We kijken terug op een voorspoedige verbouwing van het voormalige Groene Kruisgebouw, allemaal dankzij onze geweldige klushulp en vele vrijwilligers. Als bedankje brengen we iedereen een kleine attentie.

Tijdlijn - Oplevering verbouwing

Mei 2020

Oplevering verbouwing

De verbouwing is af! We kunnen niet wachten om iedereen te laten zien hoe het is geworden. Omdat het nog even duurt voordat we bezoekers mogen ontvangen, geven we je via deze weg alvast een voorproefje.

Tijdlijn - Welkomstontbijt

April 2020

Welkomstontbijt

Dat is pas fijn wakker worden! Onze nieuwe beheerder heeft vannacht voor de eerste keer in zijn bovenwoning geslapen. Hij is vanaf 1 mei het dagelijkse aanspreekpunt van Sociaal Centrum Eijsden. Om hem een warm welkom te heten, verrasten we hem vanochtend met een lekker ontbijt.

Tijdlijn - Interview Mooi Mergeland

April 2020

Interview Mooi Mergeland

'Kom langs, laat zien wat je kunt en doe mee!' Mooi Mergelland interviewde Ellen Janssen, voorzitter van Sociaal Centrum Eijsden en 'Mergellander van de Maand'. Ze vertelde hen in dit artikel wat je hier straks allemaal kunt komen doen.

Tijdlijn - Bomenkap

Maart 2020

Bomenkap

In de tuin wordt de kroon van de oude eik verankerd en worden er twee bomen gekapt.  In het nieuwe tuinontwerp komen daar weer mooie bomen voor terug. Zo brengen we het jaren '30-karakter van het pand terug én passen we de tuin aan op de toekomstige invulling ervan. Wat een licht straalt er opeens door de ramen!

Tijdlijn - Ramen en kozijnen

Februari 2020

Ramen en kozijnen

Daar zijn ze dan: de nieuwe ramen en kozijnen. Deze maken het pand extra duurzaam en zorgen straks voor véél licht. We zijn benieuwd naar het resultaat...

Tijdlijn - Eerste actiedag

Januari 2020

Eerste actiedag

Vandaag is het actiedag! Alle mensen die ons steunen, ontvangen vandaag speciale kortingen bij verschillende winkels in Eijsden.

 

2019

Tijdlijn - Bezichtiging verbouwing

November 2019

Bezichtiging verbouwing

We laten de huurders het pand zien dat inmiddels flink in de steigers staat. Ook zijn de studenten Ergotherapie van Zuyd Hogeschool aanwezig voor hun studie naar de inrichting van de ruimtes.

Tijdlijn - Plaatsing bouwbord

November 2019

Plaatsing bouwbord

Met dit bouwbord wordt de verbouwing helemaal ingeluid. Op het bord staan alle partners én de uitvoerders van de verbouwing; Peerboom Bouw, Elektro Eijsden en Gas Service Stijns.

Tijdlijn - Grof sloopwerk

November 2019

Grof sloopwerk

Ook de zwaardere klussen worden geklaard. Een aantal mannen met kennis van zaken ontfermen zich over het sloopwerk van muren en delen rondom de elektra.

Tijdlijn - Persaandacht

Oktober 2019

Persaandacht

Het grote nieuws bereikt verschillende perskanalen. Onder andere RTV Maas en Mergelland en De Limburger besteden graag aandacht aan het bericht dat Sociaal Centrum Eijsden in het voorjaar zijn deuren opent.

 

September 2019

We kunnen van start!

HOERA! Alle vergunningen zijn binnen, subsidies zijn verleend en huurcontracten zijn getekend... En dat betekent dat het Groene Kruisgebouw weer tot leven gaat komen!

Tijdlijn - Bezoek KNHM/VSBfonds

Juli 2019

Bezoek KNHM/VSBfonds

Op bezoek bij KNHM en VSBfonds in Utrecht: het duurde even voordat we er waren, maar dan heb je ook wat! De meeste energie kregen we van hun compliment: “Sociaal Centrum Eijsden is een mooie mix van fysieke en sociale aspecten. Inhoudelijk én financieel een van de meest doordachte plannen die we tot nu toe hebben gezien!”

 

April 2019

Vacature beheerder

Rond 1 december 2019 komt een ruime bovenwoning in het voormalige Groene Kruisgebouw te huur. De woning is bedoeld als bedrijfswoning voor de beheerder van Sociaal Centrum Eijsden. Daarom zijn we druk op zoek naar de enthousiaste beheerder die deze mooie taak op zich wil nemen!
Lees hier de volledige taakomschrijving.

Tijdlijn - Ontwerp sponsordoos

Februari 2019

Ontwerp sponsordoos

Voor de sponsoractie van PLUS ontwerpen twee studenten van Zuyd Hogeschool een zegeldoos. Met wel een heel bijzondere vormgeving: een echt miniatuur Groene-Kruis-huisje!

Tijdlijn - Start Greuj & Bleuj

Februari 2019

Start Greuj & Bleuj

Naar aanleiding van een advertentie in de Etalage meldt zich een aantal nieuwe vrijwilligers bij Lisette Sagis. Samen met hen richt ze Greuj & Bleuj op: een initiatief dat mensen bij elkaar brengt door samen onbesproten planten te kweken in de tuin van het Groene Kruisgebouw. En dit voorjaar hopen ze er al hun eerste planten te kweken!

Tijdlijn - Waardering voor vrijwilligers

Januari 2019

Waardering voor vrijwilligers

Hardwerkende vrijwilligers verdienen een bedankje, zo vindt het bestuur van Sociaal Centrum Eijsden! Wordt de ‘Groene Kruis-droom’ waarheid in 2019?

 

2018

Tijdlijn - Voorbereidingen info-avond Eijsdense gemeenschap

December 2018

Voorbereidingen info-avond Eijsdense gemeenschap

We merken dat veel Eijsdenaren benieuwd zijn naar het moment waarop er zichtbaar iets gaat gebeuren in het Groene Kruisgebouw. Daarom organiseren we in 't Kelderke de 'coming-out' van ruim tweeënhalf jaar plannen smeden achter de schermen.
Toch blijven er tot op het laatste moment nog dingen gebeuren die de flexibiliteit van SCE-vrijwilligers en potentiële huurders op de proef stellen. Weer wordt er gerekend en getekend. Onze conclusie is ondertussen dat door elke tegenslag de plannen steeds beter worden en de droom alleen maar sterker!

 

December 2018

Oplevering duurzaamheidsrapport Arcadis

Al vanaf het begin is het de bedoeling het Groene Kruisgebouw ook daadwerkelijk ‘groen’ te maken. Arcadis doet op verzoek van de KNHM een onderzoek naar de mogelijkheden om tot een zo duurzaam mogelijk sociaal centrum te komen. De daadwerkelijke keuze hoever we gaan in duurzaamheid hangt echter ook af van de financiële middelen die we aan subsidie binnen kunnen halen. 

Tijdlijn - Monitorsessie met Zuyd Hogeschool

November 2018

Monitorsessie met Zuyd Hogeschool

In de Protestantse kerk in Eijsden zijn we druk in de weer. Dit keer is Zuyd Hogeschool te gast om ons te helpen bij het opzetten van een monitor. Welke doelen stellen we? En hoe gaan we dat straks toetsen, als het Sociaal Centrum Eijsden een feit is?

Tijdlijn - Info-avond omwonenden

Oktober 2018

Info-avond omwonenden

In Zorgcentrum De Bron worden omwonenden van het Groene Kruisgebouw opnieuw uitgenodigd voor een informatie-avond. Dit keer wordt vooral gesproken over de onderzoeken die door advies- en ingenieursonderneming Arcadis worden uitgevoerd.

 

Oktober 2018

Een haalbaar plan?!

Gemeente, Envida en Sociaal Centrum Eijsden komen wederom bij elkaar om tot een perfect haalbaar plan te komen. Gesproken wordt over financiën, RO, (ver)koopovereenkomst, subsidies, huurcontracten, communicatie, planning etc. We krijgen er energie van en dat is ook hard nodig op dit moment… Want in plaats van in een gedegen, snelle slag tot een sociaal centrum komen, wordt nu al ruim 2,5 jaar aan de realisatie van de SCE-droom gewerkt. Gelukkig wel door een alsmaar groeiende groep bevlogen bewoners!

 

September 2018

Oplevering toegankelijkheidsrapport

Voordat het VSB-fonds een subsidie overweegt, wil het eerst weten of het pand toegankelijk (te maken) is. Adviesbureau PBT-consult doet vervolgens onderzoek en brengt een advies uit dat Sociaal Centrum Eijsden kan gebruiken bij haar verbouwings- en inrichtingsplannen.

Tijdlijn - Tweede bod op Groene Kruisgebouw

Augustus 2018

Tweede bod op Groene Kruisgebouw

Nu we weten dat Envida het pand toch wil verkopen, kruipen we na een stevige zucht weer achter de Excel-sheets… Het resultaat van een lange avond rond de keukentafel is een lumineus plan dat de basis is voor het doen van een tweede bod op het pand!

 

Juni 2018

Gesprek bestuurder Envida

Naar aanleiding van het gesprek bij Envida in maart 2018 is het idee nu dat Envida eigenaar blijft en het pand laat verbouwen op op basis van de door SCE reeds gedane onderzoeken en getroffen voorbereidingen. Sociaal Centrum Eijsden wordt daarna vaste huurder. Na het indienen van ons huurplan bij Envida vindt er een gesprek plaats met hun nieuwe interim-bestuurder, dhr. Radinx. Duidelijk wordt dan dat de voorkeur van Envida toch (weer) uitgaat naar verkoop…

 

Mei 2018

Bezoek gedeputeerde Van Rijnsbergen

Gedeputeerde Van Rijnsbergen krijgt een rondleiding door het Groene Kruisgebouw en spreekt met bestuur en adviseurs van SCE over de doelstellingen. Geconcludeerd wordt dat het initiatief perfect past bij de provinciale Sociale Agenda. Er zal worden bekeken of er vanuit de Experimenteerregeling een bijdrage mogelijk is voor de toekomstige sociaal begeleider.

 

April 2018

Start bouw website

Om geïnteresseerden beter op de hoogte te kunnen stellen, wordt de website gebouwd (die u op dit moment bezoekt!). Hier wordt onder andere informatie gegeven over de totstandkoming van het initiatief, de betrokken vrijwilligers en de actuele ontwikkelingen.

Tijdlijn - Brainstorm SCE en potentiële huurders

April 2018

Brainstorm SCE en potentiële huurders

We gaan op bezoek bij ontmoetings- en ontwikkelingsplek Athos in Maastricht. Deze inspiratiebron biedt aan Sociaal Centrum Eijsden en haar huurders de juiste omgeving om te brainstormen over de verbouwing en inrichting van ons eigen sociaal centrum.

Tijdlijn - Overleg in het Gouvernement

Maart 2018

Overleg in het Gouvernement

Het bestuur en de adviseurs van Sociaal Centrum Eijsden gaan samen met wethouder Bisscheroux en mevrouw Hermans van Envida bij gedeputeerde Prevoo in het Gouvernement om tafel. Er wordt geprobeerd de patstelling te doorbreken die de SCE-droom tot nu toe blokkeert: waarom lijken formele (zorg)partners niet in te zien welk moois een sociaal centrum allemaal kan brengen? En waarom draaien ze om elkaar heen in afwachting van wie er een stap durft te zetten?  
SCE beklemtoont steeds maar weer dat de besluitvorming te traag gaat en daardoor de potentiële huurders, belangrijkste basis voor een financieel gezonde businesscase, weg (dreigen te) lopen. En dat de energie die de vrijwilligers er al jaren insteken begint weg te lekken.

 

2017

 

December 2017

Ondertekening huurdersovereenkomsten

Potentiële huurders van het pand tekenen een huurdersovereenkomst. Hierin staat dat zij, onder voorbehoud van financiële en ruimtelijke zaken, na verbouwing van het pand een ruimte gaan huren tegen een bepaalde prijs. Voor Sociaal Centrum Eijsden een belangrijke basis om door te gaan met de ontwikkeling van de plannen en het aanvragen van subsidies bij derden.

Tijdlijn - Oplevering ruimtelijk onderzoek

December 2017

Oplevering ruimtelijk onderzoek

Ingenieursbureau Arcadis voert op verzoek van KNHM een haalbaarheidstoets uit. Daarbij wordt gekeken of het sociaal centrum past binnen het huidige bestemmingsplan. Als resultaat komt naar voren dat de plannen die wij als sociale onderneming voor ogen hebben, passen binnen de bestemming ‘Dienstverlening (bedrijfsmatig)’.

 

November 2017

Gesprek zorgpartners

Sociaal Centrum Eijsden roept partijen als Levanto, Radar, Stichting Mantelzorg, Trajekt, Huis voor de Zorg, MEE Zuid-Limburg, Envida en de gemeente Eijsden-Margraten bij elkaar. Graag horen we van deze 'formele zorgpartners' of en hoe zij zouden willen deelnemen in het door een 'informele partij gerund' sociaal centrum.

Tijdlijn - Start communicatieplan

Oktober 2017

Start communicatieplan

Kernleden van Sociaal Centrum Eijsden en ervaren communicatieadviseurs steken de koppen bij elkaar. Hoe brengen we voortaan het nieuws naar buiten? Wat zijn goede momenten om dit nieuws te brengen? Hoe voorkomen we dat we valse verwachtingen scheppen bij inwoners nu de plannen nog niet 100% zeker zijn? Uiteindelijk resulteert de bijeenkomst in een communicatieplan en ‘missie en visie’.

Tijdlijn - Start werkgroep verbouwing

September 2017

Start werkgroep verbouwing

Een ‘sociaal centrum’ moet natuurlijk toegankelijk zijn voor iedereen. Ook vinden we duurzaamheid, brandveiligheid en gezelligheid heel belangrijk. Een werkgroep gaat aan de slag om de verbouwings- en inrichtingswensen in kaart te brengen.

 

Juli 2017

Taxatie pand

Sociaal Centrum Eijsden wil het Groene Kruisgebouw graag overnemen van Envida, maar de prijs moet nog worden bepaald. Het pand wordt daarom via een neutrale gemeentelijke opdracht deskundig getaxeerd. De oplevering van het rapport vindt plaats in oktober. Tegelijkertijd wordt door Sociaal Centrum Eijsden actief gezocht naar adviseurs met specifieke kennis over onder andere financiën, verbouwing en communicatie.

Tijdlijn - Oprichting Stichting SCE

Mei 2017

Oprichting Stichting SCE

Het is zover: Stichting Sociaal Centrum Eijsden is een feit. De handtekeningen van de bestuursleden worden gezet bij Notariskantoor Heijnen. De statuten laten zien wat de stichtingsdoelen zijn en hoe ze die gaan waarmaken. Bestuursleden zijn op dat moment: Maurice Haenen, Frans Ramakers, Raymond van de Burgt en Ellen Janssen.

Tijdlijn - Gemeente en Envida bijpraten

April 2017

Gemeente en Envida bijpraten

Achter de schermen ontwikkelt onze droom zich: Ellen Janssen, Arthur Jansen en André Spauwen benutten hun netwerken binnen de zorg- en welzijnssector en leggen contact met potentiële huurders. Ook melden zich steeds meer vrijwilligers om mee te doen. Alles wordt verwerkt in een notitie 'Business- en Valuecase'. Deze bespreken we met bestuurders van de gemeente en Envida.

Tijdlijn - Info-avond Heerlijkheid Breust

Maart 2017

Info-avond Heerlijkheid Breust

Voor het eerst worden alle inwoners van Eijsden uitgenodigd voor een informatieavond! Doelen en dromen worden gedeeld door Arthur Jansen en Ellen Janssen, de gemeente geeft informatie over de gestarte onderzoeken. Samen met de ca. 60 aanwezigen worden ideeën gedeeld en plannen verder uitgestippeld.

 

Januari 2017

Presentatie business- en valuecase

De initiatiefnemers presenteren aan Envida en de gemeente Eijsden-Margraten een eerste versie van een ‘business- en valuecase’. Daarin staat welke plannen we voor ogen hebben, welke maatschappelijke waarde de plannen hebben en hoe de plannen kunnen worden bekostigd. Als voorwaarde voor realisatie wordt gesteld dat het pand tegen een lage prijs verkocht wordt en de gemeente een maatschappelijk krediet verschaft.

 

2016

Tijdlijn - Info-avond geïnteresseerden

Oktober 2016

Info-avond geïnteresseerden

SCE houdt een informatieavond om met geïnteresseerde bewoners en potentiële huurders van het pand af te tasten of er tot een haalbare business-case gekomen kan worden.

Tijdlijn - Eerste media-aandacht

Juli 2016

Eerste media-aandacht

RTV Maas en Mergelland maakt een korte film over de situatie rond het Groene Kruisgebouw. Maria Janssen-Rutten en Hub Moonen geven uitleg over de plannen.

 

Juni 2016

Oproep in de Etalage

Er wordt een advertentie in de Etalage geplaatst over de aanstaande verkoop van het Groene Kruisgebouw en de gedachte het te kunnen behouden voor de gemeenschap. Deze levert al snel ruim 60 reacties op. Een aantal geeft tevens aan zich als vrijwilliger bij het initiatief te willen voegen.

Tijdlijn - Gesprek tijdens de Bronk

Mei 2016

Gesprek tijdens de Bronk

Naar aanleiding van de vragen over de Hoeskoamer ontstaat er tijdens de Bronk een gesprek. Wat gaat er gebeuren met het Groene Kruisgebouw? Wat kán er gaan gebeuren? Hoe kan het pand weer iets gaan betekenen voor de gemeenschap van Eijsden? Een klein groepje actieve inwoners van Eijsden gaat zich hierin verdiepen.

Tijdlijn - In het Groene Kruisgebouw

Februari 2016

In het Groene Kruisgebouw

In ‘de Hoeskoamer vaan Eèsjde’, gevestigd in het Groene Kruisgebouw, komen (voornamelijk oudere) inwoners van Eijsden geregeld samen voor een gezellige dagbesteding. Jef Philippens, voorzitter van de Hoeskaomer, wordt in een gesprek met o.a. de gemeente Eijsden-Margraten en zorginstelling Envida op de hoogte gesteld van de toekomstige verkoopplannen van het pand. Hij wil graag dat de Hoeskoamer in het pand blijft en vraagt hulp bij Maria Janssen-Rutten.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie vindt u op onze Cookie policy pagina. OK