Onze Verhalenvertellers
Sociaal Centrum Eijsden is een plek waar het bruist van de activiteiten, georganiseerd voor én door inwoners van Eijsden. Je bent van harte welkom om mee te doen!
Zou je ons willen helpen bij het organiseren van activiteiten? Of heb heb je zelf een leuk idee voor een nieuwe activiteit? Deel het dan met ons, want we denken graag met je mee.
Terug naar overzichtWaarom wijkpoli bij SCE als pilot?
Vanaf 1 augustus is bij SCE een wijkpoli geopend. Een initiatief van Envida, ondersteund door het SCE-bestuur. Het gaat in eerste instantie om een pilot van 6 maanden. In die periode beoordelen Envida en SCE samen of het werkt en blijvend kan zijn. En of het informele karakter van SCE als plek voor alle Eijsdenaren ook met een wijkpoli in het gebouw blijft behouden. Dominique Botman, senior wijkverpleegkundige bij Envida, legt op verzoek het doel en de achtergronden van dit initiatief uit.
Dominique: ‘De zorg in de wijk gaat in de toekomst ingrijpend veranderen, ook in Eijsden. De vergrijzing blijft toenemen, de bevolkingsgroei daalt en het tekort aan verplegend personeel blijft stijgen. Mensen blijven zo lang mogelijk thuis wonen. Hiervoor zijn vaak woningaanpassingen nodig wat veel kosten en tijd met zich meebrengt. De doorstroom naar senioren- en zorgwoningen laat in veel gevallen ook jaren op zich wachten. We zullen de zorg voor ouderen al op korte termijn op een andere manier moeten inregelen.’
Uitdagingen
‘Een van de grotere uitdagingen is hoe we ervoor kunnen zorgen dat ouderen toch op een veilige, betaalbare en prettige manier zo zelfstandig mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Door zorg anders te organiseren, willen we ervoor zorgen dat iedereen de zorg en ondersteuning blijft houden die nodig is. Dat is het doel van een wijkpoli: een plek waar je van professionals alle zorg kunt krijgen die je anders in je eigen huis moet regelen. Zorgvragers worden gestimuleerd om mobiel te blijven, hoeven niet te wachten op de zorg en het bespaart reistijd voor de wijkverpleging. Denk aan douchen, wondverzorging, zwachtelen of het aanleren van het gebruik van een hulpmiddel. En hoe makkelijk is het om zulke zorgmomenten te koppelen aan een gezellig kopje koffie of deelname aan een leuke activiteit, waarbij je wellicht ook nog eens nieuwe mensen leert kennen. Of om de aanwezige fysiotherapeut in te schakelen als je merkt dat iemand moeilijker begint te lopen. Of met iemand een stukje te gaan lopen in de mooie tuin achter het SCE-gebouw.
‘Zorgmomenten koppelen aan nieuwe contacten’
In Eijsden hebben we gelukkig de gezondheidsproblemen en behoeften goed in kaart. Bij SCE werken vanaf de opening in mei 2020 al diverse zorgverleners dagelijks samen. Zoals wijkverpleging, ergotherapie, fysiotherapie en het welzijnswerk van Trajekt. Maar ook informele zorgverleners als De Zonnebloem, de Hoeskaoëmer en de grote groep SCE-vrijwilligers met hun eigen netwerk in Eijsden. Ook de gemeente levert een belangrijke bijdrage aan oplossingen vanuit o.a. de WMO. Met z’n allen starten we bij SCE nieuwe activiteiten op of ondersteunen de reeds bestaande. Zoals valpreventie en ook eenzaamheidsbestrijding in de vorm van ‘Samen eten’ en ‘Samen ontbijten’. Dankzij deze SCE-activiteiten weten ook nu al ouderen uit Eijsden deze bijzondere locatie te vinden.’