Onze Verhalenvertellers

Sociaal Centrum Eijsden is een plek waar het bruist van de activiteiten, georganiseerd voor én door inwoners van Eijsden. Je bent van harte welkom om mee te doen!

Zou je ons willen helpen bij het organiseren van activiteiten? Of heb heb je zelf een leuk idee voor een nieuwe activiteit? Deel het dan met ons, want we denken graag met je mee.

Terug naar overzicht
 

Lustrumfeest Greuj & Bleuj inspireert

LUSTRUMFEEST GREUJ & BLEUJ LEIDT NAAR BUNDE EN EIGEN MOESTUIN

De ruim 20 vrijwilligers van de moestuin Greuj & Bleuj, gelegen achter het gebouw van Sociaal Centrum Eijsden, vierden vrijdag 29 september hun eerste lustrum. Hoe dat feestje eruit zou zien, bleef tot het laatste moment een verrassing. De instructie van initiatiefneemster Lisette Sagis bleef daarom beperkt tot: ‘Instappen en dan gaan we al carpoolend naar een plek die helemaal bij ons past’. Fotografe Floor Lacroix, al langer actief bij Greuj & Bleuj, was erbij en leverde na afloop tekst en foto’s aan.

Floor: 'Die geheimgehouden locatie blijkt kwekerij Marnis in Bunde te zijn. In het verre verleden was die plek een oud veilingterrein. Ooit stond er ook een gemeenteloods. Daarna lag het stuk grond 30 jaar braak. Totdat in 2018 Pascal Jongen uit Sittard het een prima plek vindt om er een grote kwekerij te starten. Zijn ultieme droom. Net als de start van Greuj & Bleuj is dat precies vijf jaar geleden… Ook werkt hij samen met zo’n 15 vrijwilligers om alle werk te kunnen behappen. Bij aankomst weten we niet wat we zien. Tot onze verrassing heeft Faezeh, een van onze vrijwilligers, al een lange tafel sfeervol aangekleed samen met de mensen van Marnis. Ook heeft zij een grote taart gemaakt met als thema ‘5 jaar Greuj & Bleuj’. Ziet er fantastisch uit. De vlaai ontbreekt evenmin.

Goede compost bepalend

Pascal start zijn verhaal over het ontstaan en de bewerking van de tuin. Heel inspirerend. Hij is nauwelijks te stoppen. Als de gastheer ons rondleidt over het terrein is het een ‘Oh’ en ‘Ah’. Alles bloeit en groeit er zo weelderig dat we er jaloers op worden. Wat is zijn geheim? Volgens Pascal is goede compost bepalend voor het succes van zijn kwekerij. Hij zweert bij de compost van afvalzorg-locatie Belvédère in Maastricht. Uit onze groep komen tig vragen over hoe hij de grond bewerkt. Zijn reactie: ‘Als ik de eerste keer een stuk grond bewerk, bedek ik de wilde grond met karton. Het onkruid sterft dan na enige tijd af. Daar bovenop komt een laag van zeker vijftien centimeter van die goede Belvédère-compost. Hierin kun je al vrij snel je planten zetten. Door die keuze hoeven we niet meer dan één keer per week nog wat onkruid te wieden en dat laten we op de grond liggen. Dus we kweken hier helemaal biologisch zonder verdere toevoegingen en hoeven nooit water toe te voegen. Dit alles volgens de wetten van de permacultuur zoals ook wij werken bij G&B. Alleen ontbreekt het bij ons aan een goede dikke laag compost. 

Waardebon, cadeaus en lunch

Bij het koffiedrinken reikt Lisette aan iedereen een waardebon van 5 euro uit met daarop een persoonlijk woordje. Het geld hiervoor is voor een deel afkomstig van de opbrengt van onze plantjesmarkt in het voorjaar. Na de enthousiaste rondleiding over het immense terrein gaat ieder met zijn waardebon op zoek naar een Marnis-plantjes naar eigen smaak. De meeste zullen binnenkort wel een plek in onze SCE-siertuin vinden.

De feestelijke dag wordt afgerond met een lunch bij SCE. Bij aankomst is de soep van pompoen uit onze eigen moestuin al opgewarmd. Samen dekken we buiten de tafel. Broodjes, allerlei soorten beleg en sla en tomaten. Als finale zetten we Lisette in het zonnetje als dank voor al haar inzet. Als cadeau mag ik haar namens de groep een door mij samengesteld fotoboek en ontworpen Greuj & Bleuj verjaardagskalender aanbieden. Er is ook een videoverslag in de maak, die op het YouTube-kanaal van SCE komt te staan. Tegen het einde van de dag hebben we allemaal zo’n ouderwets schoolreisjesgevoel. Ja, het was een geslaagd lustrumfeestje, helemaal afgestemd op waar wij als vrijwilligers van Greuj & Bleuj twee keer een ochtend per week in onze moestuin voor staan.

Meer weten over permacultuur toepassingen in jouw tuin? www.permacultuurnederland.org.

Lustrumfeest Greuj & Bleuj inspireert

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie vindt u op onze Cookie policy pagina. OK