Onze Verhalenvertellers

Sociaal Centrum Eijsden is een plek waar het bruist van de activiteiten, georganiseerd voor én door inwoners van Eijsden. Je bent van harte welkom om mee te doen!

Zou je ons willen helpen bij het organiseren van activiteiten? Of heb heb je zelf een leuk idee voor een nieuwe activiteit? Deel het dan met ons, want we denken graag met je mee.

Terug naar overzicht
 

EXPO STAN SPAUWEN NAAST ONTHULLING SOCIAL SOFA

Zondag 15 oktober om 15 uur wordt voor het gebouw van het Sociaal Centrum Eijsden de gemozaïekte Social Sofa - met als thema Broenk/de Bronkprocessie - onthuld. Maar er is op deze locatie die middag nog meer om van te genieten. In het gebouw bijvoorbeeld van de eendaagse expositie met ruim 40 schilderijen die beeldend kunstenaar Stan Spauwen inmiddels aan de Broenk-traditie wijdde. De expositie is voor iedereen deze dag gratis te bezichtigen.

Hoe is de fascinatie van Stan Spauwen ontstaan voor alles wat met de Broenk/Bronk heeft te maken?

Stan Spauwen: ‘Ik ben geboren in Eijsden en dan word je eigenlijk vanzelf besmet met alles wat met de Broenk te maken heeft. Ik ben in mijn jeugdjaren lid van de Jonkheid geweest. Wat mij zo aanspreekt, is dat dit jaarlijks dorpsfeest zo verbroedert. Jong en oud, groot en klein, arm en rijk zijn die dagen verbonden met elkaar. Dat geldt ook voor alle voorbereidingen die worden getroffen. Al die mensen in de wijken die als comités de heilighuisjes maken, het processiecomité en de Jonkheid die de versieringen voor haar rekening neemt. Onze twee geweldige harmonieën die de Cramignon blazen. De reidans waarbij mensen elkaar bij de hand vasthouden en zigzaggend op hun vrolijke klanken door de straten trekken.'

‘De Broenk is een onuitputtelijke inspiratiebron’

'Een groot deel van het jaar zijn veel mensen druk, druk, druk met allerlei zaken en vaak gericht op waarmee ze zelf bezig zijn. Bij en rondom de Broenk staat in ons dorp drie dagen de onderlinge samenhorigheid centraal. Zo belangrijk voor een dorp. De familieleden die zijn uitgezworven naar andere plaatsen of landen komen in dat weekend vaak terug om zich weer in het echte Eijsden-gevoel te dompelen. Voor mij - en ik denk veel meer Eijsdenaren - is de Broenk een belangrijkere traditie en feest dan wat andere Limburgers met carnaval hebben.

Het is een bijna onuitputtelijke inspiratiebron voor m’n schilderijen. Ik maak uiteraard ook ander werk, maar elk jaar begint het ongeveer twee maanden voorafgaande aan het Broenk-weekend – twee weken na Pinksteren – te kriebelen. Dan ontwerp ik een nieuw heilighuisje en maak ik opnieuw een aantal schilderijen over deze zo bijzondere traditie. Het meest dierbare Broenk-schilderij? Dat is altijd het laatst gemaakte. Daar heb ik het langst over kunnen nadenken.’

Lees op de SCE-site onder de gele button van Onze Verhalenvertellers ook het verhaal over het verslavend karakter van het mozaïek-proces bij  het maken van de Social Sofa.

EXPO STAN SPAUWEN NAAST ONTHULLING SOCIAL SOFA

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie vindt u op onze Cookie policy pagina. OK