Onze Verhalenvertellers

Sociaal Centrum Eijsden is een plek waar het bruist van de activiteiten, georganiseerd voor én door inwoners van Eijsden. Je bent van harte welkom om mee te doen!

Zou je ons willen helpen bij het organiseren van activiteiten? Of heb heb je zelf een leuk idee voor een nieuwe activiteit? Deel het dan met ons, want we denken graag met je mee.

Terug naar overzicht
 

Een parel in Eijsden: veelzijdig kunstenares Faezeh

Komende zondag 15 oktober vindt vanaf 15 uur aan de voorkant van het Sociaal Centrum gebouw in de Prins Hendrikstraat 21 de onthulling de onthulling van de Social Sofa plaats naar een ontwerp van Stan Spauwen, ‘BroenkParadies’. Na afloop is er niet alleen een borrel, maar ook de eendaagse expositie van ruim 40 schilderijen van deze Eijsdense beeldend kunstenaar over de Bronk te zien. Maar er is meer te bewonderen.

Wat de meeste Eijsdenaren namelijk nog niet weten is wat voor een veelzijdige kunstenares uit Iran zij met Faezeh in hun midden hebben. Haar specialiteit is het schilderen met olieverf op riet. Ze exposeerde met haar werk - inmiddels meer dan 400 schilderijen - in Iran, Duitsland, Italië, Dubai, Amerika en Nederland. Een favoriete techniek is het schilderen met olieverf op riet.

Faezeh maakt ook zilveren en gouden sieraden met edelstenen en heeft prijzen met haar professionele foto’s gewonnen. Daarnaast ontwerpt zij traditionele Iraanse kleding, die bijvoorbeeld werd gepresenteerd tijdens een Culturele Parade in Den Haag. Haar liefde voor koken verheft Faezeh regelmatig tot kunst bij haar kookworkshops met gerechten uit de Iraanse keuken. Vanaf 2002 begeleidt zij Duitse en Nederlandstalige toeristen met belangstelling voor de Iraanse cultuur.

Zondagmiddag na de sofa-onthulling vertelt zij op verzoek graag over wat zij als kunstenares allemaal al heeft bereikt. Voor deze speciale gelegenheid hangen er twee van haar schilderijen naast de werken van Stan Spauwen. Het meest recente is gebaseerd op een foto die zij in nachtelijke uren maakte van de beeldengroep ‘De Cramignon’ aan de Vroenhof.  De verf is bij wijze van spreken nog nat, maar het sluit helemaal aan bij het thema van de andere expositie.

'Na Gorgan voel ik me nu ook in Eijsden helemaal thuis'                    

Faezeh: ‘Tien jaar geleden verhuisde ik, getrouwd, van Gorgan - een stad van 330.000 inwoners in Iran - naar Den Haag. Vijf jaar later kozen mijn partner en ik voor Eijsden. Daar hebben we geen moment spijt van. Om meer mensen te leren kennen, heb ik me toen aangemeld bij de werkgroep Greuj & Bleuj van de moestuin in het Sociaal Centrum, die net was opgericht. Ik ben nu zo blij dat ik in Eijsden woon. Om me heen kom ik alleen maar lieve en goede mensen tegen. Elk jaar ga ik een keer teug naar Iran, naar mijn moeder en zussen.  Maar als ik terug ben in Eijsden, voel ik me ook meteen weer gelukkig. Ik woon in de Diepstraat dicht bij de Maas. De buren in de straat en de mensen van Greuj & Bleuj zijn net zo geïnteresseerd in wat ik doe als mijn familie in Iran. Het Heuvelland roept bij mij vaak een link op naar het landschap in mijn geboorteland. Door dat alles voel ik me in Eijsden thuis en vind ik overal de inspiratie en uitdagingen om als kunstenares aan de slag te gaan.’  

Een parel in Eijsden: veelzijdig kunstenares Faezeh

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie vindt u op onze Cookie policy pagina. OK