Onze Verhalenvertellers

Sociaal Centrum Eijsden is een plek waar het bruist van de activiteiten, georganiseerd voor én door inwoners van Eijsden. Je bent van harte welkom om mee te doen!

Zou je ons willen helpen bij het organiseren van activiteiten? Of heb heb je zelf een leuk idee voor een nieuwe activiteit? Deel het dan met ons, want we denken graag met je mee.

Terug naar overzicht
 

De Week van Vitaliteit en Ontmoeting

Sociaal Centrum Eijsden was in de laatste week van september actief betrokken bij de nationale Week van Vitaliteit en eveneens landelijke Week van de Ontmoeting. Een centrale, coördinerende rol was daarbij weggelegd voor Maria Mekes. Vanaf het voorjaar van 2022 is Maria binnen SCE werkzaam als ‘Krachtenbinder’. Een spin in het web, die bestaande initiatieven versterkt en mensen bij elkaar brengt met ideeën. Haar verhaal gaat over hoe zij die week heeft ervaren.

Fietsmaatjes

Maria: ‘Een aantal deelnemers begon de week met een wandeling om stappen te zetten naar een gezondere levensstijl. De vrijwilligers van het Fietsmaatjes-project stonden de hele week paraat om zoveel mogelijk mensen op de (duo-)fiets te krijgen. Wat aansprak, was het fietsen voor je eigen smoothie.  Na een actieve dag konden de deelnemers namelijk plaatsnemen op een smoothie-fiets van de gemeente en hun eigen gezonde traktatie bereiden door flink te trappen. Lekker en gezond, net als het fietsen. Ook de beweegbingo hielp ouderen op een speelse manier soepel en actief te blijven.  

Posifiets

In deze Vitaliteitsweek was er bij het gebouw van SCE ruime belangstelling van jong en oud voor de fietsreparatie-actie ‘Posifiets’. Georganiseerd vanuit Zuid Limburg Bereikbaar. Fietsenmaker Lars Walstock checkte gratis alle fietsen op goede remmen en sloten, hielp bij het repareren van lekke banden en voerde allerlei kleine reparaties uit. Deelnemers werden beloond met een handig fietsreparatiesetje, een sleutelhanger en een zadelbeschermer. De kinderen mochten hun eigen gerepareerde fiets versieren.'

Kracht van ontmoeten

'In de week van Vitaliteit en Ontmoeting hebben we niet alleen actief bewogen en gefietst, maar ook de kracht van samenzijn gevierd door de activiteiten ‘Samen eten’ en ‘Samen ontbijten’.  Liefst ruim 50 personen schreven zich in voor ‘Samen Eten’.  Elke deelnemer kreeg een bloem die correspondeerde met de tafel waar men kon plaatsnemen. Het was een subtiele manier om mensen aan te moedigen nieuwe contacten te leggen en andere gesprekken te voeren. Het was tenslotte de Week van de Ontmoeting en we wilden dat iedereen zich welkom en verbonden voelde. De maaltijd zelf was een waar feest waarbij samen werd genoten van het heerlijk eten en goed gezelschap. Gemeente Eijsden-Margraten was de sponsor en Keurslager Erik Pinckaerts tekende deze keer voor de catering. Na de maaltijd werd de middag afgesloten met koffie en zelfgemaakte cake, bereid door vrijwilligers. Een speciale dank gaat uit naar de werkgroep van de moestuin Greuj & Bleuj voor het opmaken van de bloemenvazen en het zorgen voor de bloemen die de deelnemers deze middag bij zich droegen.  Bij ‘Samen ontbijten’ was het ontbijt in het kader van de Week van Ontmoeting ook voor iedereen gratis. 36 deelnemers hadden zich ingeschreven. Onder hen ook een aantal mensen uit aangrenzende dorpen, die even verrast als enthousiast waren over alle activiteiten in ons Sociaal Centrum.

Samen eten, samen praten, samen genieten - dat is waar de Week van Vitaliteit en Ontmoeting om draaide. We willen iedereen bedanken die aanwezig was en heeft bijgedragen aan deze geslaagde week en vooral ook alle vrijwilligers.’

De Week van Vitaliteit en Ontmoeting

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie vindt u op onze Cookie policy pagina. OK