Nieuws

Bij Sociaal Centrum Eijsden bruist het van de nieuwe plannen. Volg hier onze nieuwtjes en blijf zo altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

 

Social Handprint SCE 2023

SCE is gegroeid in waarde; in 2022 was onze maatschappelijke waarde bijna 500.000 euro. In 2023 zijn we gestegen naar maar liefst 806.000 euro. De waarde wordt berekend door middel van een wetenschappelijke, objectieve meetmethode, de Social Handprint, van MAEX.

De Social Handprint maakt het positieve effect op de samenleving inzichtelijk en vertaalt het in een financiële waarde. Met andere woorden, in de reguliere economie zou men ruim 800.00 euro per jaar betalen voor de diensten die stichting SCE aanbiedt in, rond en vanuit haar pand aan de Pr. Hendrikstraat in Eijsden. En daar zijn we natuurlijk trots op!

MAEX staat voor ‘maatschappelijke AEX’. Met behulp van een formule (op www.maex.nl) wordt een maatschappelijke beurswaarde bepaald. Een objectief, wetenschappelijk verantwoord meetinstrument waarmee het mogelijk is de waarde van vrijwilligersinitiatieven te duiden. Dit gebeurt aan de hand van de 17 wereldwijd erkende Sustainable Development Goals (SDG’s). Dit zijn doelen om van de wereld in 2030 een betere plek te maken. MAEX kijkt steeds naar het effect van activiteiten, acties en investeringen op de lange termijn en naar de impact op marktkosten.

Ruim 800.000: waar komt die waarde vandaan?

Een aantal opvallende ‘waardemakers’:

  • Er zijn veel vrijwilligers actief bij SCE;
  • Er worden veel activiteiten georganiseerd op het vlak van welzijn en gezondheid (SDG3, SDG4 en SDG5). Een hoge score op SDG3, SDG4 en SDG5 betekent dat er veel zorgkosten voorkómen worden. Zo zijn er wekelijks of maandelijks een aantal activiteiten met een flink hoge deelname. Een paar voorbeelden: samen eten 2x per maand voor ca. 45p, dagbesteding dagelijks voor gemiddeld 12p, wekelijks knutselen bij Greune Hart voor ca. 15p.
  • Er zijn stevige investeringen in duurzaamheid gedaan, zoals een ondergronds watervat van 3000 m3, 45 zonnepanelen, een sedumdak en de aanplant van ruim 10 bomen.
Social Handprint SCE 2023
Social Handprint SCE 2023 2

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie vindt u op onze Cookie policy pagina. OK