Nieuws

Bij Sociaal Centrum Eijsden bruist het van de nieuwe plannen. Volg hier onze nieuwtjes en blijf zo altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

 

Plannen Social Sofa

In april 2023 gaan we van start met de bouw van een Social Sofa, een kleurrijke mozaïekbank in de voortuin van Sociaal Centrum Eijsden. De bank moet gaan dienen als ontmoetingsplek voor en door inwoners van Eijsden.

Tilburgse bank in Eijsden

Het concept 'Social Sofa' is een initiatief uit Tilburg met als doel om de leefbaarheid te verbeteren. De sofa dient namelijk als ontmoetingsplek waar mensen kunnen samen komen en zich daarvoor veiliger, minder eenzaam en gelukkiger voelen. Sinds de aanleg van de eerste Social Sofa In Tilburg zijn er steeds meer gekleurde banken bijgekomen: inmiddels staan er zo'n 2.000 verspreid over het hele land.

Ook in Eijsden willen we aan de slag met de bouw van onze eigen Social Sofa. En dat doen we niet alleen: samen met de organisatie Social Sofa, de coördinatoren van de Social Sofa in Valkenburg én natuurlijk de hulp van inwoners van Eijsden willen we de kleurige bank realiseren.

Plan van aanpak

De sofa wordt als ‘kale’ betonnen bank geleverd. Vervolgens gaan we met de bijgeleverde mozaïeksteentjes, lijm en alle andere benodigdheden aan de slag onder een overkapping in de achtertuin. Het hele proces zal (afhankelijk van het weer) ongeveer drie à vier maanden duren. De kleuren worden op nummer geplakt aan de hand van een ontwerp van de Eijsdense kunstenaar Stan Spauwen.

In (wisselende) groepjes van ongeveer vijf mensen wordt in dagdelen gewerkt aan de sofa. Elke groepje staat onder begeleiding van een coördinator die toeziet op het maakproces. Tevens staat hij/zij in verbinding met de andere coördinatoren en de kunstenaar. Het ideale scenario is daarom dat er gedurende het hele plaktraject een vaste groep coördinatoren is.

Uiteindelijk zal de bank waarschijnlijk in de voortuin in open verbinding met de straat worden geplaatst. Zo is hij voor iedereen toegankelijk en kan de bank een rustpunt worden tijdens een wandelingetje.

Meedoen?

Iedereen is van harte uitgenodigd een steentje bij te dragen. Lijkt het je leuk om mee te helpen door zelf steentjes te plakken of het project te coördineren? Stuur dan een mail naar info@sceijsden.nl. We komen graag met je in contact!

Plannen Social Sofa
Plannen Social Sofa 2
Plannen Social Sofa 3

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie vindt u op onze Cookie policy pagina. OK