Nieuws

Bij Sociaal Centrum Eijsden bruist het van de nieuwe plannen. Volg hier onze nieuwtjes en blijf zo altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

 

Nieuwe expositie in Sociaal Centrum Eijsden: Oude beroepen

Sociaal Centrum Eijsden (SCE) en Stichting Eijsdens Verleden werken al langere tijd samen als het gaat om bijzondere historische exposities. De medewerkers van Eijsdens Verleden stellen de exposities zorgvuldig samen. Sociaal Centrum Eijsden (Prins Hendrikstraat 21) is de locatie waar het resultaat daarvan laagdrempelig tijdens ruime openingstijden is te bewonderen. De meest recente expositie is pas geopend en kent als thema ‘Oude beroepen’. Gratis te bezichtigen van maandag t/m vrijdag tussen 08.00 uur en 17.00 uur.

Afgelopen week plaatsten we op Facebook en Instagram alvast enkele foto’s van oude beroepen uit deze expositie. Zoals mandenvlechter of ‘korver’ Louis Reintjens in zijn werkplaats ‘Op de Trom’ in het buurtschap Hoog Caestert. Hij vlocht manden met allerlei natuurlijke materialen zoals wilgentenen, rotan, stro of rietstengels. Voor in huis, de landbouw, visserij en de industrie. Niet, zoals nu, voor de sier. Op een andere foto staat de stroopfabriek van Victor Jacobs, ook wel ’t sjroepes genoemd. Het fruit werd in manden naar de stroopfabriek vervoerd, waar het in de kookketel werd gestort en aan de kook gebracht. Een stooksel van 200 kilo vruchten leverde gemiddeld 120 liter breuj (sap) op, goed voor 25 kilo Eijsdense stroop. Op een andere prent zie je hoefsmid Sjeng Brouwers aan het werk in zijn noodstal.   

Tip: laat je na het bezoek aan de expositie eens informeren over wat er allemaal aan activiteiten in Sociaal Centrum Eijsden plaatsvindt. De kans is best groot dat je iets vindt wat bij je past. En we zijn altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Dat geldt ook voor de Stichting Eijsdens Verleden.

 

 

Nieuwe expositie in Sociaal Centrum Eijsden: Oude beroepen
Nieuwe expositie in Sociaal Centrum Eijsden: Oude beroepen 2
Nieuwe expositie in Sociaal Centrum Eijsden: Oude beroepen 3

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie vindt u op onze Cookie policy pagina. OK